Ugears стартира през 2014г. с производството на 3D механични пъзели, които актуализират идеята на механични модели, в които всеки детайл е в съответствие с реалността. Някои от моделите са със свои собствени съвременни прототипи, а други са репродукции на оригинални механизми. Фирмата разполага със собствено производство в предградие на Киев, Украйна. Днес Ugears предлага повече от 11 модела 3D механични пъзела.

Какво различава Ugears от други съвременни пъзели?

– „естествено”- направени от дървен материал, всеки модел е изработен от висококачествен екологично чист шперплат;

– „без лепило”- за сглобяването на пъзела не е необходимо лепило или химикали. Всеки детайл е прецизно изработен, с невероятна точност и дизайн и без лепило, при което лесно се трансформира до завършен модел. Начина на свързване на компонентите на пъзела е патент на фирмата;

–  отделните елементи от пъзела са нарязани и готови за сглобяване;

–  „механични”-  моделите се движат;

– това, което отличава Ugears от други пъзели за самостоятелно сглобяване е, че сърцето на механизмите се състои от различни видове зъбни колела, щанги, махала. Взети заедно те правят уникален движещ се модел с ръчно навиване. Механизмът, приведен в движение, изглежда като швейцарски часовник погледнат през лупата на часовникар.

Отделните модели не са просто пъзели, сглобяването им парче по парче разкрива потенциала на идеята за създаването на нещо истинско. Готовият пъзел носи удовлетворение на създателя си когато го види в момента на първото движение. Създателите на пъзели Ugears се надяват, че от забавление ще се превърнат във вътрешна украса. Мисията им е да дадат незабравими моменти на всеки член от семейството от съвместната работа.

Model Timer for 20 min Ugears 12   Model Theater Ugears 8   Model Dynamometer Ugears 6

 

История на дървените съоръжения:

С производството на механични пъзели, двама украинци решават да припомнят спомените за механиката в реалния живот. Сглобяването на пъзела позволява да почувствате всеки елемент, да наблюдавате работата на енергията, която не идва от електрически кабел. Съединяването на детайлите носи забравени знания и умения.

Един от създателите на Ugears споделя в свое интервю, че „ако моделите са напълно сглобени, клиентът ще бъде лишен от чувството на сътворение. В процеса на сглобяване има един важен момент на „раждане”, когато моделът показва искра за живот. Това е изключително вълнуващо”.

Проектирането на нов модел отнема от два до шест месеца, като в „суров” вид може да е готов и за по-кратко време, но множеството подобрения са далеч по-времеемки. Лазерните очертания на шперплата се правят с точност в границата +/- 0.1мм, поради използването на естествен материал. Първото нещо когато се отвори кутията е да усетите мириса на дървесина. На всеки етап от производството се извършва качествен контрол. Пъзелите Ugears могат да се използват с години, а след това конструкциите се рециклират, без това да влияе на околната среда.

Към днешна дата моделите Ugears са повече от 11, като включват парен локомотив, трактор, таймер, комбайна, ремарке, трамвай, механичен театър, механична кутия, двигател, сейф и др. Непрекъснато се работи по нов дизайн за бъдещи модели.

Всеки модел носи определено послание и идея, „трамваят” е най-романтичния механизъм, докато „тракторът” носи своята магия и атракция при движение. Моделите на Ugears са изкуство, те ни показват красотата на механиката (усещане за реално движение) и я правят по-разбираема.

Копія _Model Tram Ugears 14.jpg_-1   Model Tractor Ugears 8   Model Trailer Ugears 8

В комплекта има всичко необходимо за сглобяване на пъзела:

– набор от висококачествени шперплат дъски, които са лазерно очертани;

– инструкции с подробно описано стъпка по стъпка сглобяването, както и допълнителни подробности;

– включително и клечки за зъби, които се използват като оси и щифтове, и ластици, които спомагат за съхранение на енергията, която от своя страна позволява на моделите да се движат. Клечките за зъби са малко изненадващи, но вършат страхотна работа.

Днес Ugears се състои от екип от 20 ентусиазирани служители, за които работата е удоволствие. Те влагат любов в направата на всеки един модел. Благодарение на високото ниво на точност и качество, съединяването на детайлите на пъзела е лесно.

Първият проект на фирмата е с подкрепата на Kickstarter. Ugears е малка фирма, но с напълно установена производствена линия, благодарение на която се създадоха много невероятни механизми. С подкрепата на Kickstarter, Ugears ще бъде в състояние да наеме повече дизайнери и да пусне нови модели. Списъкът с идеи е дълъг, над 100 нови концепции, които чакат да се реализират и представят. Екипът на Ugears вярва, че груповото финансиране е най-добрият начин да се привлече вниманието на аудитория, интересуваща се от оригинални продукти.

Kickstarter подкрепя (финансира) художници, музиканти, режисьори, дизайнери и други творци, за да осъществят идеите си. Към днешна дата, десетки хиляди творчески проекти (големи и малки) са видели бял свят, благодарение на помощта на Kickstarter. В първия ден от кампанията Kickstarter са събрани 22 000$, от предвидени 20 000$, които са необходими за бъдещото развитие на проекта 3D механични пъзели. Kickstarter е добра реклама за Ugears и отваря вратите към западните пазари, в това число и САЩ. 

Kickstarter финансира парния локомотив. Локомотивът изглежда много реалистично, много впечатляващ механизъм, изработен от дървени части, сглобени без лепило, което позволява да се запази мобилността. Спининг зъбните колела и буталата носят чара и душата на инженерството от 19 век. Оборудван с ластик двигател, моделът може да работи на разстояние от 5 метра. Има лост, с който се превключват режимите (напред, назад, на празен ход). Локомотивът има още стълба, врати, люк и бар за теглене. Комплектът се състои от 443 части.

Екипът на Ugears се стреми да предлага интересни и привлекателни механизми, нещо което искате да получите като подарък или да подарите. Подходящи са за всеки, който се интересува от моделиране, занаяти, интересни хобита и красиви висококачествени екологично чисти продукти или за образувателна цел, ако желаете да покажете на детето си законите на механиката в действие.